Поставите коментар

УРЕДНИКОВ КОМЕНТАР НА ДОРЋОЛСКИ ИНЦИДЕНТ: "Нападнута екипа "Студија Б"…


У НАСТАВКУ ЈЕ КОМЕНТАР АУТОРА М. НОВАКОВИЋА НА ИЗВЕШТАЈЕ РАЗНИХ „ВЕЋИХ“ МЕДИЈА, АЛИ ПРЕ СВЕГА НА РЕАКЦИЈЕ ЊИХОВИХ ЧИТАЛАЦА, ВЕЗАНО ЗА НАПАД „ГНЕВНОГ ГРАЂАНИНА“ ДЕЈАНА Ђ. НА ЕКИПУ СТУДИЈА Б, НА ДОРЋОЛУ. АУТОР ЈЕ ИСТИ КОМЕНТАР УПУТИО И САЈТУ РТС-а… ОВО ЈЕ АУТОРОВ ПОКУШАЈ ДА НА ИНКРИМИНИСАНИ ДОГАЂАЈ БАЦИ И ДРУГО СВЕТЛО (АЛИ НЕ И ДА ГА ПРАВДА), НАРОЧИТО С ОБЗИРОМ НА ЧИЊЕНИЦУ- ДА ЈЕ ОВАЈ ГРАЂАНИН УНАПРЕД „ОГЛАШЕН КРИВИМ“ У КОНТЕКСТУ МЕДИЈСКОГ ИЗВЕШТАВАЊА И ЈЕДНОМ ДЕЛУ (НЕ)ПРИСТРАСНЕ ЈАВНОСТИ… (у наставку је прилог РТС-а о овом инциденту)

22 фебруар 2012, фБР

Пише: Миодраг Новаковић

 

Свакако да не треба правдати насиље, и оне који га почине треба кажњавати у складу са законом.

Али многи који реагују са „гневом“ на овакав поступак овог „гневног“ човека занемарују социо-патолошку компоненту овог догађаја. Сам новинарски извештај наводи податке који указују на то.

„Идите на Дедиње и снимајте Ђиласа“ „Народ нема од чега да живи, ви овде снимате рекламе“ итд (опростите, али овде сам репродуковао цитате, али смисао остаје исти)..

Дакле овде се очигледно ради о „кипућем ефекту“, акумулираној фрустрацији и гневу који постоји код огромног броја наших суграђана (само га различито манифестију)безизлазношћу поражавајуће друштвене и економске сиутације у које смо доведени туђом вољом, и карантином у коме нас и даље држи тзв. међународна заједница. Овај човек је попут многих других грађана једна „темпирана бомба“- коме је само требао повод да експлодира…

Повод за „експлозију“ је била, у овом случају невина екипа Студија Б, која је радила рутински задатак- али за овог гневног човека- та екипа је била медиј асоциран са режимом на власти- односно симбол самог режима, на кога је очигледно гневан…

И тако су невини радници Студија Б, због свог „про-режимског“ симболизма (бар тако их доживљава огроман део јавности) и због чињенице да су се нашли у погрешно време, на погрешном месту- платили цех.

Ја се слажем да овог несрећника треба легално процесуирати, али му треба и обезбедити поштен поступак, пре свега у смислу вештачења. Верујем да би правилан поступак са вештачењем психолога и психијатра доказао да је овај грађанин деловао у афекту, под синдромом „тунелске визије“,и да би се тим вештачењем доказала бар његова тренутна- делимична, или чак и потпуна неурачунљивост, у моменту извршења овог (не)дела…

Наравно, знам да ће многи од оних који читају ово да „гракну“, и узвикну „нека виси Педро“- али ако обрате пажњу на овај мој коментар- схватиће да и они сами, или њима ближњи могу лако да се нађу у сличној ситуацији и реакцији, попут овог гневног човека… Јер како време иде нама као друштву није боље, живи се све теже, све уз огромну дозу националног и личног понижавања, а сабсеквентни гнев код грађана је наравно све већи…

Овај догађај је такође добра индикација шта може да очекује ову власт, и све оне који су асоцирани са владајућим режимом- у случају масовних социјалних немира, који су сада у Србији (то је већ очигледно) ту негде иза ћошка…

Уредник СРБског ФБРрепортера

М. Новаковић

П.С. Овај коментар ће свакако бити доступан широј јавности путем алтернативних медија, уз назнаку да је послат и РТС-у.

———————————————————————————-

РТС ИЗВЕШТАЈ:

Нападнута екипа „Студија Б“

22 фебруар 2012, РТС

Екипа телевизије „Студио Б“ нападнута у центру Београда. Младић Дејан Ж. прво претио са терасе зграде, а након тога и физички напао сниматеља, ударивши га двапут. Нападач ухапшен и саслушан, а одређено му је задржавање до 48 сати.

У центру Београда нападнута је екипа телевизије Студио Б, коју су чинили новинарка и двојица сниматеља, док су снимали уобичајену репортажу о фукционисању јавног превоза, јавља Студио Б.

Напад на новинарску екипу (снимци „студија Б“)

На углу Улица Цара Душана и Тадеуша Кошћушка, са терасе зграде непознати младић прво је дуго без повода псовао и вређао екипу Студија Б претећи: „Живи одавде нећете отићи“, „гепековаћу те“, „шта сте дошли на Дорћол“, „идите на Дедиње код Ђиласа“.

У саопштењу се наводи да је младић на крају изашао на улицу и физички насрнуо на асистента сниматеља, којег је ударио руком у главу, а ногом у стомак.

Полиција је саопштила да је око поднева привела тридесетпетогодишњег Дејана Ж, који је признао да је физички напао екипу Студија Б.

Нападач је, према саопштењу полиције, рекао да је напао новинаре и сниматеље, јер како каже: „људи у Србији живе тешко, а они снимају којекакве рекламе“.

Дејан Ж. је саслушан у полицији и одређено му је задржавање до 48 сати због основане сумње да је извршио кривично дело насилничког понашања.

Против њега је поднета и прекршајна пријава због кршења јавног реда и мира.

Advertisements

ВАШ КОМЕНТАР...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: