4 коментара

НОВАКОВИЋ: ДА ЛИ НАТО КОРИСТИ ТУРСКУ КАО „ТРОЈАНСКОГ КОЊА“ ДА БИ УШАО У РАТ ПРОТИВ СИРИЈЕ?


 ДА ЛИ НАТО КОРИСТИ ТУРСКУ КАО „ТРОЈАНСКОГ КОЊА“ ДА БИ УШАО У РАТ ПРОТИВ СИРИЈЕ?

26 јун 2012, Пише: ФБР- М. Новаковић

 

Турска је за данас сазвала хитан НАТО митинг, позивајући се на чланове 4 и 5, НАТО чартера о „колективној одбрани“ својих чланица, јављају данас светски медији.

Турски потпредседник владе Булент Аринк је поводом обарања турског борбеног авиона у сиријском ваздушном простору дао пар доста контрадикторних изјава. Иницијално је тврдио да Турска због тог иницидента неће „ићи у рат“ против Сирије, да би одмах потом претио „одмаздом- све те „турске контрадикторности“ су данас резултирале евентуално у ванредни НАТО митинг, и претњу „колективном одбраном“ ( на коју се у овој фази једино позива Турска)… 

Иако турски званичници не крију да је њихов шпијунски авион ушао у сиријски ваздушни простор, летећи свега 70 метара изнад површине мора (што упућује на свестан пилотски маневар да би се избегли сиријски радари)- они тврде да је авион оборен по напуштању Сирије, и то водећом ракетом!?

Сиријска страна одбацује те тврдње, тврдећи да има доказе да је турски борбени авион оборен артиљеријском ПВО ватром у сиријском ваздушном простору, и да ракетни системи нису коришћени- што опет звучи логично, јер је авион летео на тако малој висини, да је употреба радарских и ракетних система била веома отежана, ако не и немогућа!?

Приликом обарања овог прилично застарелог модела извиђачког авиона, типа: „McDonnell Douglas RF-4E“, дошло је и до „губитка“ два члана турске посаде, који се и даље званично воде као нестали. Да би ублажила овај очигледно смишљено испровоцирани инцидент од стране Турске (и по свему судећи НАТО савеза), Сиријска влада је понудила помоћ Турској у трагању за несталим пилотима. За сада званична Анкара није послала никакав одговор на ову понуду, осим горе поменутих „ратних бубњева“, у виду запаљиве реторике турског потпредседника Владе.

Војни стручњаци, саговорници руске ТВ станице Русија Данас, сматрају да се у овом случају ради о класичној војној операцији, посебно узимајући чињеницу, да је Турска и јуче вршила провокативне летове у близини сиријског ваздушног простора, и потом тврдила је на њихов авион поново отварана ватра!?

Они сматрају да се ради у најмању руку о шпијунској мисији, и тестирању сиријских ПВО система- а неки чак сматрају да се овде ради о нечему много озбиљнијем- свесном жртвовању застарелог извиђачког авиона и два члана посаде, да би се пружио изговор за „увлачење“ НАТО алијансе у рат против Сирије. На то упућује и интензивна активност обавештајних и војних кадрова Западних земаља, пре свега Америке и Француске на терену, нарочито на граници Турске са Сиријом, али и унутар саме земље. Што је све добро обелодањено и документовано, ових дана,  у неким водећим Западним медијима!?

Такође сазнајемо из сиријских извора да се у Дамаску сматра да је овај инцидент непосредно повезан са „пребегом“ сиријског пилота- дефектора у Јордан, који је „побегао“ заједно са сиријским борбеним авионим МИГ-21, који је био опремљен радарским кодовима и уређајима, који омогућују да од стране сиријске ПВО буде идентификован као „пријатељска летелица“.

Сиријски званичници сматрају, да су НАТО агенти дошли у посед тих кодова, и потом „задужили“ турску ратну авијацију да их „тестира“ намерним уласком у сиријске воде. Да је пребег сиријског пилота био пажљиво планирана операција ( а не напрасна и емотивна одлука, како спекулишу Западни и турски медији) упућује и чињеница да је он непосредно пре свог „акта“ пребацио целу своју породицу у Турску!?

У прилог овој тези говоре и „искуства“, и јавности мало познати подаци из Либијског рата прошле године. Наиме, у фебруару 2011, два либијска пилота су пребегли са борбеним авионима на Малту. У добро обавештеним војно-аналитичким круговима се тврди да су ти авиони такође били опремљени специјалним радарским кодовима и уређајима, који су их код либијске ПВО (против ваздушне одбране) идентификовали као „пријатељске летелице“. И у том случају се такође сматра да су ти кодови завршили у рукама Западне агентуре, да бих их НАТО користио током својих ваздушних напада на Либију. Та теорија засигурно објашњава неефикасност доста модерне либијске ПВО, током НАТО агресије на ту сада (по свему судећи) већ „бившу земљу“…

Међу војним аналитичарима, бар онима који су се ових дана огласили на разним водећим руским медијима, преовладава мишљење, да овај след догађаја непобитно указује да се у овим последњим турско-сиријским инцидентима ради о пажљиво планираној НАТО операцији, која се уместо у „успех“ изродила у праву „катастрофу“. Упркос томе, преовладава убеђење, да ће НАТО пропагандна машина покушати и ову „катастрофу“ да претвори у „медијски успех“, спиновањем и манипулисањем чињеница у јавности- и на тај начин обезбеди лажни изговор за улазак НАТО алијансе у рат против Сиријске нације (који је „де-факто“ већ у својој иницијалној фази)!?

Уосталом, ми на овим просторима смо већ искусили један Западно режирани „Рачак“, и претрпели све „његов“ ужасне консеквенце- тако да нам је добро познато на које све „гадости“ је спреман „фашистички“ НАТО савез, под америчком „диригентском палицом“ …

М. Н.

Извор: Комсмолскаја Правда, Асошијејтед Прес, Русија Данас…

 ————————————————————————-

24 јун 2012, ФБР редакција, М. Новаковић

У вестима које нам управо стижу, потврђује се наша теза  да Турска покушава да овим исценираним инцидентном увуче НАТО у сукоб, односно активира НАТО повељу о „колективној одбрани“- да би се Вашингтону и Бриселу тако пружио изговор за војну агресију на Сирију…

Како управо сазнајемо- турски министар спољних послова Ахмед Давотоглу  је захтевао НАТО митинг у уторак, 26 јуна,  везано за обарање турског борбеног авиона у Сиријским водама. Он је у интервјуу турској телевизији признао да је турски борбени авион „грешком“ ушао  у сиријски ваздужни простор, али је потом спекулирао да је авион погођен од стране Сиријске ПВО изван тог простора?

Иначе турско министарство одбране је кориговало претходну погрешну информацију пуштену у јавност, да се ради о авиону Ф-4(фантому) и сада тврди да је оборен извиђачки авион: „McDonnell Douglas RF-4E“. Пошто се ради о извиђачком авиону, опремљеном са комплетним навигационим и  радарским системима, као и два члана посаде- турска „прича“ да је авионо „грешком“ ушао у сиријски ваздушни простор, сада све мање „држи воду“.

У ескалацији и политизацији овог инцидента Турској се придружио и Британски министар спољних послова Вилијам Хаг, називајући овај акт, очигледне самоодбране од стране Сирије, „згражавајућим“ и „скандалозним“ и обећао је да ће покренути нову акцију против Сирије у Савету Безбедности УН!?

Овакав очигледан и провидан сценарио налажења (и фалсификовања) изговора за рат против Сирије, од стране НАТО и Турске, у овим последњим вестима је само добио још једну потврду- да је НАТО рат против Сирије сада врло вероватан…

ФБР- М. Новаковић… (извор: http://www.rt.com/news/syria-turkey-jet-warning-601/)

 

 —————————————————

23 јун 2012, ФБР, М. Новаковић

Најновији развој догађаја само потврђје претпоставке које сам јуче изнео у доњем пасусу. Према последњим данашњим вестима („уживо“ са Руске ТВ „Русија Данас“), у 16:00 часова- Турски премијер је „признао“ да је јуче један турски борбени авион оборен изнад Сиријских територијалних вода- одбијајући да саопшти детаље инцидента, али је зато саоптштио да ће Турска влада, након добијања свих детаља, размотрити следеће кораке и контра-мере!?

Из ове иако кратке и штуре информације, очигледно је да је јуче дошло до међународног инцидента између Сирије и Турске, такође је очигледно да је сценарио за тај инцидент припреман, вероватно не само у турској војној команди, већ пре свега у седишту НАТО-а у Бриселу.

Као што је познато- у Савету Безбедности УН је дошло до пат позиције, са Русијом и Кином одбијајући изгласавање било какве резолуције, која би могла да ауторизује Западну војну интервенцију против Сирије, под маском  формалне УН резолуције.

Такође је познато из извештаја са терена да су последњих седмица интензивиране НАТО обавештајно војне операције у граничном појасу са Турском, да би опет, у најновијем данашњем развоју догађају добили нову конфирмацију тога, у виду потврде (признања) америчког Стејт Департмента, да се у тој области налазе официри и агенти ЦИА (који се већ дуже време отворено стављају на страну илегалних сиријских сепаратиста)…

Ако узмемо у обзир ове горње чињенице- а најважније су следеће:

Под број један- да је НАТО захуктао своју ратну машину према Сирији, и да су вероватно већ прошли „тачку без повратка“ у својој чврстој намери да војно и политички униште и ову независну државу;

Под број два- Да је Турска чланица НАТО-а која се граничи са Сиријом, према којој има (прикривене) територијалне и „друге“ претензије, и да је већ дубоко умешана у Сиријске унутрашње сукобе- и што је најважније да је већ почела са војним провокацијама и изазивањем сукоба са Сиријским оружаним снагама- што нам овај јучерашњи инцидент то недвосмислено потврђује;

Онда долазимо на кључну чињеницу, број три: А то је ( са свиме овде изреченим, се све више слажу и међународни аналитичари), да су инциденти, односно „сценарији“ овакве врсте потребни Турској и њеним НАТО господарима, да би се потом, уз медијско-пропагандну обраду, Турска приказала као жртва наводне Сиријске агресије!?

Што би све, онда у последњој инстанци активирало НАТО повељу,  и члан о колективној безбедности и одбрани НАТО чланица- по коме су НАТО чланице обавезне да један другој притекну у „помоћ“ у случају спољне агресије… Тако би НАТО добио још један „свој рат“, и уништио још једну независну нацију, поново на правди Бога!?

Овакав сценарио, ма колико звучи невероватан и провидан,  ипак је могућ. Након пропалих покушаја у УН, Западне земље, чланице НАТО, пре него што се усуде да покрену још један неправедан и илегалан рат, против  независне Сиријске нације, ипак морају да морају да зарад домаће и стране јавност, тај (зло)чин „увију у обланду“ легалитета и оправдају га наводним хуманитарним побудама- у ту сврху су већ уз помоћ својих „АлКаида партнера“ изрежирали десетине „Рачака“ над невиним цивилним становништвом.

Овакав лажни сенарио је нарочито важан за  Западне НАТО земље, у циљу још једног обмањивања властитог грађанства (пореских обвезника), који ће и у овом случају поднети (бар финансијски) сав бурден новог „хуманитарног рата“, горње нео-фашистичке војне алијансе….


 ————————————————————

22 јун 2012, 16:00, ФБР, М. Новаковић

Према руском ТВ дневнику (Русије Данас) у 16:00, и иницијалним извештајима са терена, изнад сиријских вода је, од стране сиријске ПВО, срушен турски борбени авион Ф4. Оба пилота су наводно заробљени од стране сиријских оружаних снага. РТ аналитичари наводе да је овај инцидент индикација нове фазе у ескалацији сукоба, и припреме НАТО-а да се војно ангажује у сиријским унутрашњим сукобима, између сепаратистичке гериле и легитимне Сиријске владе.

РТ аналитичар сумња да се у овом случају ради о смишљеној провокацији, извиђачкој мисији, и тестирању Сиријских ПВО система- уочи најављене НАТО интервенције. Индикативно је да за ову мисију коришћен застарели модел (из доба Вијетнама) борбеног авиона- што упућује на свесну калкулацију да тај авион може да буде „изгубљен“, такође и присуство два члана посаде, што је типично за „извиђачке летове“- а не као што турско РВ изјављује: „учешће у ратним маневрима“ (на које то ратне маневре се шаљу дотрајали борбени авиони?

РТ аналитичар своју сумњу поткрепљује и доказима, које је управо обелоданио Њујорк Тајмс, да су са турске стране, на сиријској граници регистровани агенти ЦИА који активно учествују у пребацивању великих количина наоружања сиријским „побуњеницима“, и да у тим конвојима има и тешког наоружања, за које постоје докази да долазе из арсенала Западних земаља. Истовремено, ради стварања „димне завесе“, на другој страни се диже хајка на Русију, ради испоруке старих ремонтованих хеликоптера Сиријској армији- која је иначе део редовне руско-сиријске војно-техничке сарадње, и принципијелно нема никакве везе са тренутним унутрашњим сиријским сукобима!

У време писања овог чланка, најављено је јавно обраћање медијима и нацији од стране турског председника- што опет може да буде добра индикација ескалације тензија између независне Сирије и „натовске“ Турске!? 

Ми вам овде, поред ове наше (ауторске) анализе руског ТВ дневника- доносимо такође и наш превод чланка, са сајта Русије Данас, који се позива на више међународних извора- као и извештај режимског РТС-а, који износи само турску верзију догађаја. Закључке извуците сами…

ФБР- М. Новаковић

 ————————————–

—————————————

ПРИЛОГ: превод иницијалног извштаја Русије Данас поводом горњег инцидента… 

 

ТУСКИ БОРБЕНИ АВИОН СРУШЕН ИЗНАД СИРИЈЕ, ПИЛОТИ У ЗАРОБЉЕНИШТВУ- „РУСИЈИ ДАНАС“ ИЗЈАВИО ОЧЕВИДАЦ…

РТ- Русија Данас, ФБР превод (М. Новаковић)

Published: 22 June, 2012, 17:28

 

Турски борбени авион је „пао“ изнад Сирије, наводе медији. Локални очевидац је изјавио арапском дописнику Русије Данас, да је авион „пао“ на Сиријску територију, и да су два турска пилота заробљена.

Ф4 авион је према овом очевицу погођен од стране сиријске ПВО, и потом је „пао“. Либанска ТВ Ал-Мајадин такође наводи да је авион пао након што је сиријска против-ваздушна одбрана отворила ватру. У овој фази то су све још непотврђени извештаји.

Званична верзија Турске је- да су изгубили контакт са пилотима, када су летели изнад Медитеранског мора, југоисточно од провинције Хатај, која се граничи са Сиријом. Према турским изворима, авион је „пао“ осам миља изван Сиријских вода.

Турски „Дневни Хуријет“ такође тврди да су пилоти спашени од стране турских хеликоптера.

Та наводна операција спашавања је почела, након што је Турска војска изгубила радарски и радио контакт са посадом авиона, у 11:58, по локалном времену. Авион је оригинално полетео са аеродрома Ерхак у источној провинцији Малатија, да би учествовао у „ратним маневрима“, који су у току (на сиријској граници?).

Сличан инцидент се одиграо у четвртак, када је сиријски пилот са својим борбеним авионом пребегао у Јордан. Авион је морао да се принудно спусти одмах по прелетању границе, где је пилот потом затражио политички азил.

 ———————————————————–

За комплетан извештај о турско-сиријском  „инциденту“  кликните на следећи линк:  

http://facebookreporter.org/2012/06/22/%D1%84%D0%B1%D1%80-25-6-2012-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BD/

ВАШ КОМЕНТАР...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: