3 коментара

СВЕ ЗА НАФТУ: С.А.Д. КРШЕ ВЛАСТИТЕ „НАФТНЕ САНКЦИЈЕ“ ПРОТИВ ИРАНА …


НОВАКОВИЋ: ЗА АМЕРИКАНЦЕ НЕ ПОСТОЈЕ МОРАЛНИ ПРИНЦИПИ КАДА ЈЕ НАФТА У ПИТАЊУ!?

2 фебруар 2013, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

AFP Photo / Shah Marai

Изгледа да су у последњих пет година Американци, прецизније америчка армија, редовно кршили властите санкције против Ирана, да би могли да снабдевају „црним златом“ своје моторизоване трупе у Афганистану, које су иначе редовно ометане од стране Талибана, у снабдевању нафтом главним коридором из „савезничког“ Пакистана. У последње време тај коридор је углавном „затворен“.

Према извештају  Специјалног генералног инспектора за афганистанске „реконструкционе напоре“ (за 2012), један добар део америчког „нафтног буџета“ (1,55 милијарди долара) је утрошен на закамуфлирану куповину иранске нафте преко Туркменистана. Туркменистан је био погодан за овакву „нафтну мућку“ пошто се граничи са Ираном и Афганистаном.

Овакав амерички потез, не само што је нелегалан са становишта властитих закона и међународних конвенција, већ је и дубоко неморалан, јер су у недавној прошлости (и садашњости) америчке власти веома оштро санкционисале властите корпорације због кршења нафтног ембарга према Ирану. Да не говоримо да су земље Европске заједнице увеле нафтне санкције Ирану управо под притиском из САД.!?

———————————————————————————————————————–

Након обелодањивања ових података од стране афганистанског „ауторатитавног тела“, Американци су се нашли у „дефанзиви“- тако је америчка амбасада из Кабула, пред овим непобитним чињеницама делимично признала да је у Туркменистану вероватно била процесуирана (и увезена) и иранска нафта, али су категорично негирали да је то такође био случај и са „руском нафтом“ која у великим количинама стиже у Афганистан са севера.

Наравно такву тврдњу треба узети са резервом, пошто се зна да су Руси такође „велики увозници“ иранске нафте. У прилог оваквој тврдњи иде и саопштење Руског министарства привреде из септембра 2011, у коме се каже да је са америчком владом склопљен уговор (преко руског Гаспрома) о годишњој испоруци од 500.000 тона нафте за потребе америчке војске у Афганистану. Сад, колики је удео „иранске нафте“ у тим испорукама остаје отворено питање- али ако се зна негативан руски став по питању санкција према Ирану, одговор није тешко наслутити…

Russian-fuel-export-to-Afghanistan-300x225

„Гаспром“

Такође, ако се зна да су Американци само прошле године увезли из Туркменистана, за потребе своје армије у Афганистану, „робу“ (углавном нафту) у вредности од 800 милииона долара, онда се овде очигледно ради о кршењу властитих санкција, и то скандалозних размера- док истовремено њихови „европски савезници“ пате због хроничне несташице нафтних деривата, а све у име заједничког „трулокапиталистичког братства и јединства“….

Опште је позната чињеница, коју смо и ми обелоданили у нашем редовном „ФБР светском хронолошком рапорту“ пре два дана, да Ирану иако под санкцијама продаја нафте никад није боље ишла, највише захваљујући великом извозу у Кину, али такође и у Русију. Тако да је овакво америчко „криминално“ кршење властитих и „савезничких ЕУ санкција“ веома дискутабилно и сигурно ће имати негативни ефекат на односе са европским савезницима, који након властитог увођења оваквих „солидарних“ нафтних санкција,  имају много више штетних економских последица, него Иран коме су санкције оригинално намењене, и који се баш нешто и не жали на исте!

У међународним дипломатским круговима већ неко време кружи везана анегдота у стилу- „да су Европљани увођењем нафтног ембарга Ирану, уствари сами себи увели санкције“!?

Vladimir Kremlev for RT
Vladimir Kremlev for RT

Дакле из свега овог је очигледно да су Американци спремни, да зарад властитих интереса, жртвују све моралне, легалне и „савезничке“ принципе. О каквом се „моралу“ овде ради, сведоче последње вести које најављују америчке (и)легалне мере према онима који крше нафтне санкције према Ирану. Америчка влада је у уторак издала саопштење да ће предузети оштре легалне и „друге“ мере према компанијама које крше ирански ембарго.  Најављују да ће таквим компанијама бити забрањено да послују унутар (и са) САД.

Наравно, на мети тих санкција се неће наћи сама америчка влада и њене оружане снаге, који су и највећи прекршитељи властитих санкција, али ће зато „други“ платити цену. Они који већ широм Европе проводе сате у колонама пред бензинским пумпама, ту цену већ плаћају- а све у име „лажног“ савезништва…

 

М. Новаковић

 

РЕФЕРЕНЦЕ:

http://www.khaama.com/russia-exports-10000-tons-fuel-to-afghanistan-officials

http://rt.com/news/iran-petrol-afghan-army-247/

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090806201618AAkOLEh

3 comments on “СВЕ ЗА НАФТУ: С.А.Д. КРШЕ ВЛАСТИТЕ „НАФТНЕ САНКЦИЈЕ“ ПРОТИВ ИРАНА …

  1. Занимљиво и ново запажање. Хвала.

  2. Значи Америка је увела санкције целоме свету на Иранску нафту .

  3. НОВАКОВИЋ: ЗА АМЕРИКАНЦЕ НЕ ПОСТОЈЕ МОРАЛНИ ПРИНЦИПИ КАДА ЈЕ НАФТА У ПИТАЊУ!?

    Тешко да се може наћи пример када су Американци поступили у складу са моралним принципима.Уз све похвале за текст рекао би да речи „када је нафта у питању“ у називу текста стоје на стакленим ногама.

ВАШ КОМЕНТАР...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: