НИ после десет година од минирања аутобуса „Ниш-експреса“ у Ливадицама код Подујева, када је настрадало 12 Срба, а више десетина повређено, не знају се починиоци, а за овај злочин, један до најтежих од доласка међународне заједнице на Космет, још нико није одговарао. О овој трагедији (која се догодила 16 фебруара 2002. године), када је први у колони од пет аутобуса са путницима који су из централне Србије кренули на задушнице на Космет, нагазио на експлозив постављен у пропусту испод пута, по речима адвоката Живојина Јокановића, није вођена чак ни озбиљна истрага.

– Трагедија у Ливадицама је кривично дело, које је директно уперено против Срба, али се до данас овим нико није озбиљно бавио. Зато мислим да се мора извршити озбиљан притисак свих структура и снага према међународној заједници да се случај реши јер косовско правосуђе није спремно да води случај, због недовољне заштите сведока. Међутим, иако за напад на аутобус „Ниш-ескпреса“ нико није одговарао, истрага није званично затворена, јер, такви случајеви не застаревају – истакао је Живојин Јокановић, адвокат породица настрадалих, на дебати у Медија центру у Чаглавици, одржаној поводом десетогодишњице од ове несреће. – Злочин у Ливадицама је унео толико страха да ни дан-данас на Космету не може без опреза да се путује.

Присећајући се трагедије у Ливадицама, преживели путници не могу да сакрију револт што се и даље не зна ко је починио тај страшни злочин, у коме је у трену нестало 12 живота, а поготову што виновници тако страшне трагедије још нису кажњени.

– Никада нећу заборавити двогодишњег дечака, који је са мајком у поодмаклој трудноћи и оцем кренуо код бабе и деде на Космет, али, нажалост, нису стигли до одредишта. Сећам се унакажених тела, која су летела свуда унаоколо, али и јаука повређених и преживелих путника, који су кукали од болова, али и за настрадалима – испричала је „Новостима“ Гордана Ђорић, председница Удружења пословних жена из Лапљег Села, која се у тренутку несреће налазила у аутобусу.

ЈЕДАН ОСУМНјИЧЕНИ

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку марта прошле године ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за случај Ливадице, због, како је тада наведено, недостатка доказа. Иако је Еулекс покренуо нову истрагу о овом случају, шеф тима Еулексових тужилаца Тео Јакобс је јуна 2009. године изјавио да тај случај воде људи из канцеларије специјалног тужиоца, који су задужени за случајеве ратних злочина, али да немају осумњичених.